БЪРЗА ДОСТАВКА – в рамките на 1 - 3 дни. Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. x
БЪРЗА ДОСТАВКА – в рамките на 1 - 3 дни. Безплатна доставка за поръчки над 50 лв. x

Често задавани въпроси

1. КАКВИ СА СРОКОВЕ ЗА ДОСТАВКА?

Поръчките могат да отнемат между 1-3 работни дни (без почивните дни и празниците) в зависимост от вашата страна. Обработката на поръчка включва избор, опаковане и подготовка на поръчката за доставка. След като поръчката бъде взета от куриера и доставена до вашия адрес, тя се счита за "изпратена". Моля, уверете се, че някой може да получи пратката ви между 09:00 и 18:00 часа.


2. КАКВИ СА МЕТОДИТЕ ЗА ПЛАЩАНЕ?

Ние предлагаме сигурно плащане - наложен платеж - плащате само когато получите поръчката си, без авансови плащания или транзакции.


3. МОГА ЛИ ДА ОТМЕНЯ ИЛИ ДА ПРАВЯТ ПРОМЕНИ НА ПОРЪЧКА?

Не, след като бъде направена поръчка, ние не можем да анулираме вашата поръчка или да направим никакви промени. Моля, уверете се, че цялата информация е вярна, преди да завършите поръчката си.


4. Предлагате ли някакви отстъпки или промоции?

Да, предлагаме отстъпки и специални промоции. Най-добрият начин да бъдете информирани за тях е да ни следвате във Facebook и да проверите нашия уебсайт.


5. КАКВО ДА НАПРАВЯ, АКО МОИТЕ ПОРЪЧКИ ПРИЛАГАТ?

Моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти, за да поискате допълнителна помощ. Всеки артикул (и), който пристига повреден, трябва да бъде докладван в рамките на 2 дни след доставката. Ще поискаме снимки, за да подадем иск за щета. Пример: снимка на повредения (ите) елемент (и).


6. КАКВО ДА ПРАВЯ, АКО МУСЯТ ЕДНА ОТ МОЯТА ПОРЪЧКА?

Моля, свържете се с отдела за обслужване на клиенти, за да поискате допълнителна помощ. Всички липсващи артикули трябва да бъдат докладвани в рамките на 2 дни след доставката.


7. КАК МОЖЕ ДА ПОЛУЧАВА БЕЗПЛАТНА ДОСТАВКА?
Всяка поръчка, която наброява 2 или повече артикула от продукт, получава безплатна доставка.